Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

zebrapinty

2013.08.24

madarak111.jpg A díszpintyfélék közül elsőként nálunk is legnépszerűbb nagy számban tartott és tenyésztett  a kezdő madárkedvelőnek is melegen ajánlható, Ausztriából származó, alig 10-12 cm hosszúságot elérő eleven mozgású zebrapintyet ismertetjük.

Tartás:A zebrapintyek a hidegre nem érzékenyek így akár fűtetlen lakásban is tarthatók.Kisebb kalitkával is beérik, a rendszeres fürdőzést viszont igénylik.

Tenyésztés:Kalitkában nála gyengébb más madarakkal nem tanácsos együtt költetni  mert nem tartozik a békés természetű madarak közé. Tágas röpdében azonban jól megfér lakótásrsaival sőt több pár is együtt költhet.A hím a fészket  az előkészített kosárban, faodúban , estenként  még a kalitka oldalára akasztott üres madárfürdetőbe  is rakhatja. A fészek anyaga fagyapot  fűszálak és vatta lehet, és belsejét olykor még pehelytollakkal is kibéleli.A nőstények szerény dalával kezd udvarolni ám násztánca megkapó látványt nyújt. A tojó 5-8 fehér kis tojást rak amelyekből a parányi fiókák 11-12 napi kotkás után bújnak ki.A kicsinyeket mind két szülő neveli sőt a hím a kotlásból is kiveszi  a részét.A fiókák 17-18 napos koruk ban repülnek ki és 5 hetes korikban már önállóak. Ezután a csőr vörössé válásával elkezdődik kiszíneződésük ami 12-14 hetes korukra fejeződik be. A zebrapintyek 5-6 hónapos korukban válnak ivaréretté.